YÖREMİZİN TANITIMI

Ankara Şehir merkezine 115 Km Uzaklıkta Kızılcahamam ve Güdül ilçelerinin ortak sınırında kalan Güdül ilçesine bağlı şirin bir İç Anadolu köyüdür.

Bölge engebeli bir araziye sahiptir. Arazinin en basık yeri öz boyu olup, en yüksek yeri yaylanın olduğu alandır. Arazide zaman zaman düz alanlar bulunmasına rağmen, eğim oldukça fazladır. Arazinin güneyden kuzeye doğru yükseldiği görülmektedir.

Bu yükseliş öz boyundan yaylaya kadar devam etmektedir. Erenler tepesinde aşağı yukarı rakım 1750 metreyi bulmaktadır.

Güneyde Kirmir Çayı köyün arazisinin genelde doğal sınırını oluşturmaktadır. Kuzeyde ise, köyün ekilir- dikilir arazisi köy üzerindeki yamaçta son bulmakta, ancak dağ ve otlak düşünüldüğünde yaylanın kuzeyinde Erenler mevkii içerisine alacak şekilde yayılmaktadır. Batıda Gavurderesi, doğuda ise, köylü tarlaları sınırı oluşturmaktadır. Bu sınır kesinlik göstermeyip, başka yerlerde de köylünün tarlaları bulunmaktadır.

Arazi incelendiğinde büyük ölçüde taşlıktır. Ekilip dikilecek alanlar çok geniş değildir. Düz, ekilip dikilen arazilere “ yazı” denilmektedir. İşte yazılar ve keseler yazıları tabirleri bu düz geniş tarlalar için kullanılmıştır. Eğimli yerlerdeki tarlalar bu yazılar kadar önem taşımamaktadır

Köy ve çevresinde orman ( böğürtlen), çalı mini, gövem, çitemik, kuşburnu ve alıç gibi meyvesi olan bitkilerde bulunmaktadır. Köy arazisi içerisinde meşe, kavak, ardıç, sakızlık, dişbudak türü ağaçlar yer almaktadır.

Dağda ise, sarı çam, kara çam, güyner, ardıç, meşe, alıç, pire boğlu, akça ağaç, gökçe ağaç, dağ söğüdü, dağ elması, fındık, dağ kavağı gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Dağda ağırlıklı olarak bulunan ağaçlar çam ve meşe türleridir. Dağda en fazla bulunan ot türleri ise, yonca ve kekiklerdir.

Kekikin çok çeşidi bulunamkla birlikte en çok bilinenleri normal kekik ve kara kekik olarak bilinen türlerdir. Ayrıca güvey çiçeği olarak bilinen bir çeşit kekik türü de bulunmaktadır.

Eskiden arazinin önemli bir kısmı ağaçla kaplıymış. Günümüzde epey bir azalma vardır. Bindokuzyüzlü yıllırda yukarı mahalle çamlarla kaplıymış. Bindokuzyüzyetmişli yıllırda köyden çam ağaçları görülebilmekteydi. Günümüzde ancak yaylaya çıkıldığında çam ağaçları görülebilmektedir.

Kaynak : İlhami DURMUŞ